Det finnes et hav av forskjellige blendere i alle slags prisklasser, fra 500 til 15.000 kroner. Hvem skal du velge, og hva er det lurt å tenke på før du investerer i en blender du skal ha i mange år?

 

Før du kjøper, er det fornuftig å gjøre seg opp en mening om hva du kommer til å bruke den til. Hvilket behov har du? Liker du å eksperimentere og lage mat fra bunnen av, eller er du på jakt etter en maskin som skal knuse is og bær? Hvis du kjøper en blender som ikke dekker ditt behov er det stor sannsynlighet for at den ender opp bakerst i kjøkkenskapet uansett hva den koster. 

I Norge har en blender i lang tid vært et synonym med det å lage smoothies. Altså det enkleste en blender kan lage. Men teknologien utvikler seg både i forhold til hva en blender er i stand til å gjøre, og hva en «high performance blender» koster.

 

Dagens blendere kan brukes til å lage supper, puréer, babymos, is, pizza- og brøddeig, rawfood, dipper, sauser og andre krevende oppgaver.

 

Denne lille guiden gir deg noen råd om hva du skal være oppmerksom på når du velger din nye blender.

Grunnleggende krav til blender:
 • Variable hastighet

 • Kraftig motor (>1000w)

 • Beholder som sikrer god sirkulasjon

 • Store og kraftige kniver

 • Forskjellige typer beholdere

 • Solid BPA-fritt bygge materiale

 • Maskinen starter ikke, hvis lokket ikke er riktig montert

 • Garanti på minst 5 år for motor og 3 år for beholder

Kjekt og ha:
 • Automatisk timer, som stopper maskinen etter en viss periode

 • Programmer for smoothies, supper, purèer, is etc.

 • Støydemping (isolert motorhus/støykappe). 

 • Beholdere og knivsett som tåler og bli vasket i oppvaskmaskin.

Hvorfor er de grunnleggende kravene grunnleggende?

Hastighet:

Trinnløs hastighetskontroll er viktigere enn mange tror. En maskin skal ikke bare roterer raskt, men også være sterk på lave turtall.

 

Gi alltid mer «gass» enn du tror. Mange tenker at man bør være forsiktig med ingredienser som for eksempel nøtter, dadler o.l. fordi man er usikker på om blenderen klarer det. Resultatet blir omtrent som å starte en bil i oppoverbakke i fjerdegir, med bare litt gass ... Gi i stedet full gass slik at maskinen kan blande alt sammen før du senker hastigheten og finner den teksturen du vil ha

Tips! Når man starter med høy hastighet kan det dannes en luftlomme mellom ingrediensene og knivbladene i beholderen.

 

Løsningen er å bruke den medfølgende staven (pusher) for å dytte ingrediensene ned i bunnen. Hvis din modell ikke har en stav, kan du bruke en slikkepott e.l. og starte og stoppe maskinen i tillegg til at du rister litt på beholderen. Du kan også tilsette noe mer væske hvis ikke det forringer det du lager.

 

Vi anbefaler maskiner med stav, eller at man f.eks. har en egen beholder som er spesielt laget for slikt bruk (f.eks Blendtec Twister Jar).

Effekt:

Det er naturligvis viktig at blenderen er utstyrt med en kraftig motor for å kunne knuse is eller andre frosne ingredienser. Motoren bør ha en effekt på 1000 watt eller mer.

 

Blendere fra VitamixBlendtecWitt By Kuvings og RAW er alle utstyrt med motorer fra 1200 - 2300 watt og er noen av de kraftigste maskinene på markedet.

 

Det er likevel ikke alltid slik at mest watt, flest funksjoner og høyeste pris gir deg det beste resultatet. Våre tester viser at noen blendere med mindre watt, kan gjøre en like god eller bedre jobb enn kraftigere blendere, fordi det har mye å si hvordan knivbladene og beholderen er designet. 

Hvilken blender skal du velge?

New Vitamix Ascent jar
Beholder:

Designet på beholderen er helt avgjørende for riktig sirkulasjon.

 

Beholderen bør ikke være rund siden ingrediensene da ikke møter motstand fra noe annet enn knivene. Det er derfor du ser at høykvalitetsblendere har en nesten firkantet/femkantet, kløverformet beholder.

 

Størrelsen på beholderen er også viktig. Generelt bør den ikke være for stor, siden den da ikke vil egne seg til små porsjoner. En 2 liters beholder er perfekt for et allround bruk. Lager man ofte små porsjoner, burde man sjekke om leverandøren også leverer mindre våt- eller tørrbeholdere. 

Det har ingen stor betydning om beholderen er laget av glass eller plast, så lenge plastbeholderen er BPA-fri. BPA-fri plast kan være en fordel siden det veier mye mindre enn en glassbeholder. Plast går heller ikke i stykker hvis du mister beholderen i gulvet.

Knivblad:

De fleste produsentene har forskjellige knivblad på sine modeller. De leveres med 2 eller 4 blad og bladene har som regel forskjellige vinkler. Vår erfaring er at blendere med 4 blader fungere best hvis du ønsker en allround blender.  

​Når trenger man å bytte kniver?

 

Svar: sannsynligvis aldri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knivene på en blender er aldri spesielle skarpe. Ta i dem, og klem til hvis du vil, du kan ikke kutte deg. Det er ikke knivene som må byttes.

 

En av våre leverandører (Vitamix) gir faktisk hele 10 års garanti på selve beholderen (gjelder KUN Ascent serien). Det er bra det!

Vi håper denne lille guiden har hjulpet deg litt på veien til og velge din nye High Performance Blender. Sjekk ut vår nettside sunnere.no for en oversikt over markedets beste blendere. Trykk her!

Alle Vitamix blendere leveres med en Pusher

Beholder sett med 4 bladers knivsett

Kløverformet beholder med innebygd stoppkant

Kløverformet beholder med innebygd stoppkant

2 liters beholder med avtagbart topplokk

Vitamix Ascent A3500i og A2500i series

En artikkel av sunnere.no - Publisert 1 februar 2018

SUPERSUNT

KONTAKT OSS

HAR DU YTTERLIGERE SPØRSMÅL HØRER

VI MED GLEDE FRA DEG

Tel: 46 17 00 82

 Se oss på Facebook

 • Facebook Social Icon